H. Moser & Cie. Endeavour Tourbillon Concept

Fiatal márka a H. Moser & Cie, ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy mindössze tíz év alatt tíz új szerkezettel jelentkezzenek. Ám mégsem ez a teljesítmény az, ami igazán lenyűgöző.

A H. Moser & Cie. ugyanis egyike azon nagyon kevés svájci márkáknak, amelyek képesek a billegő hajszálrugóját is maguknak elkészíteni. A márka így a szó legszorosabb értelmében véve is manufaktúrának számít, ám ők inkább valami másra büszkék: arra, hogy óráik teljes egészében Svájcban készülnek, vagy ahogy ők fogalmaznak: 100% Swiss made. (Jelenleg a Swiss made kiérdemléséhez legalább 60 százalékos arány szükségeltetik.)
Ha már úgyis maguk gyártják a hajszálrugóikat, akkor miért ne helyezzenek egyből kettőt a billegőre? Természetesen úgy, hogy a két rugó véggörbéi pont szemben legyenek egymással. Zseniálisan egyszerű megoldás ez, hiszen a két rugó kölcsönösen kiegyenlíti egymás pontatlanságát, nincs szükség a billegők vagy az egész szabályzás megduplázására, és azokat differenciálművel való összekötésére. Az egyszerűség és a letisztultság amúgy is a márka crédója. Amit viszont csinálnak, azt rendkívül magas színvonalon művelik. Gondoljunk csak a számlapjaikra, amelyeket mind a szakma, mind a vásárlók nagyon nagyra becsülik!

H. Moser & Cie. Endeavour Tourbillon Concept - egyszerű számlapon bonyolult szerkezet
H. Moser & Cie. Endeavour Tourbillon Concept – egyszerű számlapon bonyolult szerkezet

Éppen ezért tűnik egy kicsit furcsának, hogy pont H. Moser & Cie. áll elő egy tourbillonnal. Tudjuk mire való, tudjuk hogy karórában mennyire helyénvaló, és azt is tudjuk, hogy meglehetősen összetett. Főleg ez utóbbi megy szembe a márka egyszerűségre való törekvésével, de aki az haute horlogerie-ben versenyez – márpedig a H. Moser & Cie-nek egyértelműen ott a helye –, előbb-utóbb elő kell állnia egy saját tourbillonnal. Szerencsére azonban nem ragadtak le a hagyományos felfogásnál, így például automata felhúzást adtak a szerkezetnek, a rotort pedig amennyire csak lehetett, áttörték, hogy minél kevesebbet takarjon a szerkezetből. Ehhez háromnapos járástartalékot is társítottak, ami szintén figyelemre méltó. Ahogy persze maga a tourbillon is, amely repülő kivitelben készült, azaz csak a hátlap felől rögzített. Viszonylag ritka az ilyen, ahogy egyébként ez az óra is. Csak húsz példány készül a 42 milliméteres fehérarany Endeavour Tourbillon Conceptből, hűen a márka szlogenjéhez: very rare, azaz nagyon ritka.