Site icon ÓraMagazinOnline

Greubel Forsey QP à Équation

Greuberl Forsey QP à Équation - márkára jellemző "robbantott" számlap

Greuberl Forsey QP à Équation - márkára jellemző "robbantott" számlap

Mondhatni menetrendszerűen söpörte be a Greubel Forsey QP à Équation a GPHG naptár kategóriájának díját. Persze ha egy márka évente csak pár száz darab órát készít, akkor lehet kivételes minőséget is alkotni.

A Greubel Forsey eleinte tourbillonjairól lett híres, de egyrészt ez a komplikáció önmagában ma már nem számít igazán kivételesnek, másrészt a márka agytrösztje, Robert Greubel már ráunt erre komplikációkra. Pedig alapvetően sikerült néhány, akár érdeminek nevezhető újítással továbbfejleszteni az eredetileg Breguet által még a XIX. század elején kitalált komplikációt. Persze erre azért volt szükség, mert a tourbillont nem rendeltetésszerűen kezdte alkalmazni az óraipar. Eredetileg zsebórákban volt a helye, és ott valóban értelme is volt. Változatlanul átültetve karórákba gyakorlatilag funkcióját veszítette és inkább a szemnek szólt. A Greubel Forsey a tourbillon eredeti funkcióját igyekezett visszaadni, azaz hogy érdemben növelje az óra pontosságát. Ezért az tourbillonjaik 24 másodperc alatt járnak körbe, és a számlap síkjához képest 25 fokos szöget zárnak be. Állítólag a 24 másodperces ciklussal párosítva ez az a szög a karóráknál viselés közben leginkább hagyja érvényesülni a tourbillon pontosságnövelő funkcióját.

Greuberl Forsey QP à Équation – ami szürkésnek néz ki az nagyrészt mind arany

Így persze a Greubel Forsey QP à Équation órából sem maradhatott ki a tourbillon, de sokkal érdekesebb és talán hasznosabb az öröknaptár funkció. A márka identitásának megfelelően az egyes funkciókat a számlapon szétszórva találjuk, az öröknaptárnak így négy óránál jutott hely. A kijelzett értékeket az indoeurópai nyelveknél megszokott sorrendben (nap, dátum, hónap) olvashatjuk le, és természetesen egészen 2100-as évig nem kell állítani. Ez persze csak elvi érték, és nemcsak azért, mert aligha élnénk addig, hanem azért is, mert nyolcvanpár éves működést karbantartás nélkül aligha bírna ki az óra. Éppen ezért fontos, hogy minél egyszerűbben lehessen beállítani az értékeket. Ebbe nem csupán az tartozik bele, hogy mindent koronával állítgathassunk, nem kelljen fogpiszkálóval süllyesztett gombokat nyomogatni, hanem hogy véletlenül se ronthassuk el a szerkezetet. Meglehetősen kevés márka képes erre a mutatványra, és a legnemesebbek még csak nincsenek is köztük.

Greuberl Forsey QP à Équation – időegyenlet és egyéb nem hétköznapi adatok a hátlapon

Amiért a Greubel Forsey QP à Équation elnyerte a díjat, azt egy további képességének köszönheti. Ehhez azonban az órát meg kell fordítanunk, hogy a hátlapon szemügyre vehessük az időegyenlet kijelzést. Ez az általunk használt idő és a csillagidő közötti különbséget jelzi, és a hétköznapokban az égvilágon semmilyen haszna nincs. Ugyanakkor szép és magával ragadó komplikáció, és mindez pontosan az öröknaptár kijelzéseivel átellenes oldalra került, azaz egy egységes rendszerről beszélünk. Hogy ez megéri-e a közel 180 milliós árat, arról majd az utókor dönt, mivel a 43,5 milliméteres tok fehéraranya, de még a színaranyból készült számlap eladásából is csak töredék jönne össze.

www.greubelforsey.com

Exit mobile version