Frédérique Constant jubileum

Hollandként úgy óramárkát indítani Svájcban, hogy elérhető árú, hagyományos svájci órát készítsenek, meglehetősen merész ötletnek számított a 80-as években. Az idő azonban igazolta a Frédérique Constant koncepcióját.

Mi mással is ünnepelhetné egy svájci óramárka alapításának 30. évfordulóját, mint egy karórával. Természetesen nem is egy akármilyennel, hanem a legbonyolultabbal, amit a márka valaha készített. A szükséges ujjgyakorlatok egyik részét még 2008-ban, másik részét pedig 2016-ban végezte el a márka. Előbbi évben mutatta be a márka saját tourbillon szerkezetét, utóbbiban pedig saját öröknaptáras kaliberét. A márka hitvallásához hűen akkoriban mindkettő komplikáció a legelérhetőbben árazott volt, az öröknaptár esetében pedig még mindig az.

Frédérique Constant QP Tourbillon Manufacture - természetesen illő csomagolásban
Frédérique Constant QP Tourbillon Manufacture – természetesen illő csomagolásban

Ahogy a Frédérique Constant QP Tourbillon Manufacture neve is elárulja, ezt a két komplikációt gyúrták egybe a jubileum alkalmából. Mindkettő – ahogy egyébként az összes többi manufaktúraszerkezet a márkánál is – egy és ugyanazon személy, Pim Koeslag gyermeke. Ő még mielőtt lezárta volna tanulmányait, azaz szó szerint az iskolapadból érkezett a márkához, és vált főtervezővé. A Frédérique Constant QP Tourbillon Manufacture természetesen limitált, bár négy változatban is kapható. Az két acélmodell és az aranyozott 88, a színarany pedig 30 példányra. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a márkának van saját kronográf szerkezete is. Miért fontos ez? Mert ha a mostani modellt kiegészítik még egy kronográffal is, akkor azzal a márka megalkotja első olyan óráját, amit kis jó indulattal akár grande complicationnek is nevezhetünk. Nem kis fegyvertény lenne. Reméljük nem kell várni az 50. évfordulóig.