Frédérique Constant Hybrid Manufacture

Az okosóráktól úgy tűnik, a kelleténél jobban féltek Svájcban. Tanulni azonban tanultak, és a Frédérique Constant Hybrid Manufacture karórával indul az ellentámadás.

Az okosórák feltehetőleg egy olyan vásárlói réteg igényeit szolgálták ki, amely egyébként nem vásárolt volna magának mechanikus svájci időmérőt, míg a svájciak vásárlóközönsége nem tért át az okosórákra. Az ördög azonban nem alszik, gondolhatták a genfi márkánál, és biztos, ami biztos alapon egyszerre próbálják meg bevonzani az okosórák vásárlóit, és megtartani az azokkal szemező órabarátokat.

Frédérique Constant Hybrid Manufacture - szokás szerint világos és sötét számlappal
Frédérique Constant Hybrid Manufacture – szokás szerint világos és sötét számlappal

Persze azt is tudjuk, hogy három évvel ezelőtt pont a Frédérique Constant jelentkezett az egyik első svájci okosórával, azaz egy olyan időmérővel, amely kívülről hagyományos időmérőnek nézett ki, funkcióit tekintve pedig egy okosóra és fitnessóra keveréke volt. A Frédérique Constant Hybrid Manufacture a következő logikus lépés. Ebben az időmérőben az előző okosóriákból ismert funkciókat egyesítik egy mechanikus manufaktúra szerkezettel.

Frédérique Constant Hybrid Manufacture - a telefon kötelező kiegészítő
Frédérique Constant Hybrid Manufacture – a telefon kötelező kiegészítő

Ez bizony nem hangzik olcsó mulatságnak, és a 42 milliméteres órák egy millió forintot éppen csak átlépő ára ezt igazolja is. Tény persze, hogy azért kapunk is valamit pénzünkért. Az FC-750-es kaliber járástartaléka 42 óra, illetve 7 nap – utóbbi nyilván az elektronikus részekre vonatkozik. Ez az érték nyilván jobb az okosóráknál megszokottakhoz képest, de azért jócskán elmarad más, hasonló szemlélettel rendelkező márka termékeihez viszonyítva. Igaz, nekik nem kellett semlegesíteniük az elektronikai egység által keltett mágneses mezők mechanikus szerkezetre gyakorolt káros hatását, mivel kvarc szabályozásút építettek be.

Frédérique Constant Hybrid Manufacture - az FC-750 a maga nemében igazi újdonság
Frédérique Constant Hybrid Manufacture – az FC-750 a maga nemében igazi újdonság

Ahogy a márka három évvel ezelőtti okosórájánál, úgy a Frédérique Constant Hybrid Manufacture modellnél is egy telefon segítségével tudjuk igazán kihasználni az óra okos részének funkcióit. Különösen érdekes lehet az öndiagnosztikai funkció, amellyel figyelemmel kísérhetjük a mechanikus szerkezet “egészségügyi” állapotát. A többi okos funkció is többnyire erre szolgál, csak ebben az esetben az óra viselője a megfigyelt alany.

Frédérique Constant Hybrid Manufacture - ennél azért kicsivel több alkatrészből áll
Frédérique Constant Hybrid Manufacture – ennél azért kicsivel több alkatrészből áll

Hogy ezért az összegért lesz-e számottevő kereslet egy ilyen hibrid órára, arról valószínűleg a márkánál sem voltak teljesen meggyőződve. Sokkal inkább ez állhat a limitál példányszám (888 mind a négy változatból) mögött, mintsem az exkluzivitásra való törekvés, vagy a szűkös gyártói kapacitás.

Frédérique Constant Hybrid Manufacture - az óra mechanikus és elektronikus részét is ellátja energiával
Frédérique Constant Hybrid Manufacture – az óra mechanikus és elektronikus részét is ellátja energiával

www.frederiqueconstant.com