Fekete (majdnem) búvár

Az alapítás 150. évfordulója alkalmából ugyan jubileumi modellekkel is jelentkeztek, a Mühle-Glashütte Seatimer Blackmotion mégis képest túltenni azokon.

Többek között azért, mert egyszerre két szerepben is megállja helyét. Egy kivételével minden, a vonatkozó szabványban lefektetett követelménynek megfelel, mi több 30 baros (300 méteres) nyomásállóságával az előírást túl is szárnyalja, mégsem nevezhető búvárórának. Az ok a búvárlünetta hiánya. Ennek a modellnek a lünettája ugyanis mindkét irányba forgatható. Persze a tipikus búvárórás formaelemek is hiányoznak, úgymint a nagy méretű indexek és számok, vastag mutatók és a széles lünetta. Kontrasztos színvilágával, vékony skálával és mutatóival sokkal inkább egy precíz mérőeszköz benyomását kelti az óra megjelenése.

Mühle-Glashütte Seatimer Blackmotion – nem olyan szigorú, mint ahogy kinéz

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne komoly igénybevételnek kitenni. Valójában ezt szem előtt tartva tervezték. A 44 milliméteres tok csavarzáras koronát kapott és hogy ne nyomja a kézfejünket, négy órába helyezték. A tok 12,5 mm magasságából a zafírüveg 2,5 millimétert hasít ki magának, ami az átlagosnál jóval vastagabb. Nem egy olyan márkát ismerünk, ahol ez a 2,5 milliméter bőven elég egy szerkezethez is. Erre az órára ez nem igaz. A tokban ugyanis a Sellita SW-200-ast kalibert találjuk, amelynek a szabályzónyakát a márka saját harkálynyakas megoldására cserélte. Elvileg ez jobban bírja az ütéseket, az igénybevételt. Ezen felül rendesen szabályozták is, napi 0-8 másodperc közé. A tűréshatár tehát szűkebb, mint egy kronométer (-4/+6) esetében.

Mühle-Glashütte Seatimer Blackmotion – látszólag műszer, valójában sportóra

Egy igazi sportórával van tehát dolgunk, és annak érdekében, hogy a tok se nézzen ki úgy hamar, mintha egy harckocsi ment volna keresztül rajta, titánkarbiddal vonták be. A gyémántszerű szén bevonatból, ami nagyobb felületi keménységet biztosít, mint a széles körben alkalmazott PVD eljárás, több réteget is felvittek a rozsdamentes acél tokra. Persze nem sérthetetlen a felület, de azért talán tovább bírja majd a próbatételeket. Persze 2200 euróért ez el is várható.

www.muehle-glashuette.de