Ezeréves holdfázis

A H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept a másik schaffhauseni márka egyik leglátványosabb modellje. Most ezen is csavartak egy kicsit.

Merthogy maga a szerkezet egyáltalán nem új. Egy évtizeddel ezelőtt is már nagy feltűnést keltett a holdfázis komplikációja, amely 1027 év és szűk négy hónap alatt gyűjt össze egyetlen egy napnyi eltérést. Az idei, 50 példányra limitált, 42 milliméteres modell különös érdeklődésre tarthat számot, egyből két okból is.

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept - teliholdkor akár egy Movado Museumnak is nézhetik
H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept – teliholdkor akár egy Movado Museumnak is nézhetik

Egyrészt az understatment netovábbja a mutatókon (és természetesen a holdfázison) kívül mindent nélkülöző számlap. A magukat puristáknak nevezők valószínűleg elképzelni sem tudnának ennél visszafogottabb formatervet. Ráadásul jelen esetben ez a visszafogottság nem is öncélú, amivel elérkezünk a második okhoz, a számlap színéhez.

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept - kár, hogy a hold "sötét oldala" nem Vantablack
H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept – kár, hogy a hold “sötét oldala” nem Vantablack

A fekete itt nem egyszerű fekete. Fotókon ezt viszonylag nehéz visszaadni, elvégre a számlap a fény 99,965 százalékát nyeli el. Bár a H. Moser & Cie.-t számlapművészetéről (is) ismerjük, jelen esetben a szín házon kívülről érkezik. A Vantablack nevű anyag függőlegesen felsorakoztatott, szénből készült, nanométer méretű csöveket takar, amely jelenleg ismert legsötétebb mesterséges anyag. Ezen a feneketlen mélységet árasztó felületen jelenik meg a holdfázis kijelzés világos korongja.

H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept - a szíj piros belső borítása sokat old a monokróm színvilág szigorán, bár az órát viselve nyilván nem látszik
H. Moser & Cie. Endeavour Perpetual Moon Concept – a szíj piros belső borítása sokat old a monokróm színvilág szigorán, bár az órát viselve nyilván nem látszik

Ár egyelőre nem ismert, de a többi holdfázisos modell árából kiindulva nagyjából 60-65000 frank körüli összeggel kell számolnunk.

www.h-moser.com