Ez már művészet

Valószínűleg nem csak jártasaknak cseng ismerősen a márka neve. Az MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” pedig egy újabb példája annak, hogy tesznek is azért, hogy minél többen ismerjék őket.

Bárhogy is próbáljuk, nagyon nem tudjuk másként nevezni a márka tevékenységét, mint művészet. Igen, nyilvánvalóan erősen megosztó, de ez is hozzátartozik az alkotáshoz. Többé-kevésbé egy teljesen új műfajt is teremtettek, hiszen csuklón viselhető, mellesleg az időt is mutató műalkotással korábban senki nem állt még elő.

MB&F Horological Machine No. 9 "Flow" - ebből a szögből már-már fenyegető
MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” – ebből a szögből már-már fenyegető

Ahogy a névből is látszik, az MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” a sorban a kilencedik, de a márka 20 éves fennállása alatt messze nem ez a kilencedik “műalkotásuk”. A Legacy Machine névre hallgató, szintén csuklón való viselésre szánt család mellett számos asztali órának is funkcionáló tárgyat készítettek, hogy a különböző zenedoboznak alig-alig nevezhetőeket ne is említsük.

MB&F Horological Machine No. 9 "Flow" - örömrepkedni azért nem mennénk vele
MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” – örömrepkedni azért nem mennénk vele

Az MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” természetesen szintén nem egy egyszerű karóra. Nem mindennapi formája a második világháború miatt itthon, de még Európában is legfeljebb csak elszórtan felfedezhető streamline moderne elvei szerint tervezték, ma erősen retró-futurisztikusnak tűnik. Mint ilyen természetesen a sebességhez, elsősorban a repüléshez és az autózáshoz kötődik, ahol az áramvonalas tervezésnek kiemelkedő a jelentősége. Így talán nem meglepő, hogy az egyenként 33 darabra limitált változatok számlapja ehhez a két tematikához kötődik.

MB&F Horological Machine No. 9 "Flow" - soha nem lesz ennél tisztább sem a blokk, sem az óra
MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” – soha nem lesz ennél tisztább sem a blokk, sem az óra

Ami szerkezetet illeti, úgy most olyan nagyon nem erőltették meg magukat. Ez persze csak önmagukhoz mérten igaz, hiszen differenciállal összekapcsolt, két billegős szerkezettel olyan sűrűn azért nem találkozni, de ezt a “poént” már elsütötték a Legacy Machine 2 nevű időmérőjüknél. Bár az elrendezés miatt elsőre valószínűtlennek tűnik, a két “karórában” lévő szerkezetben ezen felül is nagyon sok a közös vonás.

MB&F Horological Machine No. 9 "Flow" - volt már
MB&F Horological Machine No. 9 “Flow” – volt már

Könnyű belátni, hogy egy ilyen tárgyért bizony borsos összeget kérnek, elvégre egyetlen domború zafírüveg többe kerül, mint egy belépőkategóriás svájci karóra, a MB&F Horological Machine No. 9 “Flow”  pedig négy ilyet is kapott. Az ár alulról súrolja a kétszázezret – dollárban persze.

www.mbandf.com

728x90