Ennyire rohan az idő?

Bár okosórának hívja magát a Frédérique Constant Classics Gents Horological Smartwatch, de a hibrid jelző jobban illene rá, csak sajnos már foglalt.

A márka ugyanis a hibridóra kifejezést a mechanikus manufaktúra szerkezettel és okos funkciókkal is ellátott időmérőinek tartogatja. Ebben az órában azonban kvarc szabályozású szerkezetet találunk, amely természetesen okos funkciókkal is kiegészül. Az MMT-285-ös kalibert természetesen most is a márka régi partnere szállítja, és ahogy eddig, úgy most is mások számára szintén rendelkezésre bocsájtják. Ennek ellenére erre az órára ugyanúgy ráillene a hibrid jelző.

Frédérique Constant Classics Gents Horological Smartwatch – klasszikus külső, okos belső

Elképzelhető lenne hogy egy okosórát klasszikusnak nevezzünk? Egy olyan időmérőt, amely mindössze négy éve szerepel a márka kínálatában? Tény hogy az óraiparban a négy év nem számít hosszú időnek, az IT-szektorban azonban igen is az. A klasszikus azonban nem eufemizmus, nem az óra képességeire vonatkozik, hanem a formavilágára.

Frédérique Constant Classics Gents Horological Smartwatch – nyilván kell a kék

Az átmérő a maga 42 milliméterével ugyan már kezd egy kicsit nagynak hatni. Főleg akkor igaz ez, ha öltönyóraként tekintünk az időmérőre. Nem csupán a klasszikus formanyelv szól emellett, hanem a másodpercmutató hiánya is. Nyilván nem kell mondani, hogy ezzel az óra nem árulja el magát, azaz nagyon nehéz idegenként megmondani, hogy vajon kvarc, vagy mechanikus-e a szerkezet. Legfeljebb a kismásodperc szokásos helyén lévő kettős skála ad némi okot a gyanakvásra. Itt ugyanis a dátumon kívül egy 100-ig terjedő skálát is találunk.

Frédérique Constant Classics Gents Horological Smartwatch – árulkodó segédszámlap

Ha a vonalak klasszikusak is, a színválaszték leheletnyivel merészebb. A szürke és a kék is haloványabb a versenytársak zöménél láthatónál. Lehet, hogy ezek a színek jelenleg népszerűek, de a leolvasást valamivel nehezebbé teszik. Különösen a halványszürke változatra igaz ez. Ugyanakkor a számlap mellett szól, hogy mind a mutatók, mind az indexek lumineszcens festéket kaptak, azaz sötétben is leolvashatóak. Öltönyóráknál ez egyáltalán nem bevett szokás.

Frédérique Constant Classics Gents Horological Smartwatch – a leolvashatóság kompromisszumos

Bár külsejét tekintve egy klasszikus óra, valójában inkább egy viselőjét szolgáló eszközt kapunk. Nem kell foglalkozni a mutatók vagy a dátum állítgatásával, az óra erről maga gondoskodik, appon keresztül. Erre van szükség az okos- és fitneszfunkciók kiaknázásához is. Mindezért 950 eurót kérnek, míg a korábbi, aranyozott kivitelek ennél egy kevéssel drágábbak.

www.frederiqueconstant.com

728x90