Elkapkodják – Grand Seiko SBGT241

Az óraművészetben, avagy az haute horlogerie-ben kvarc szabályozású szerkezetnek semmi keresnivalója. Kivéve persze, ha az haute horlogerie szabályai szerint készítik. Negyedévszázados a Seiko 9F kalibere.

Most akkor Seiko vagy Grand Seiko? Akik lemaradtak, jobb ha tudják, hogy tavaly óta a Grand Seiko már nem a Seiko egyik almárkája, hanem önálló szereplője az órák világának – már ami a nevet illeti. A gyakorlatban annyi változott csak, hogy a “Grand Seiko” felirat immár nem a számlap alsó felén található, hanem átvette a “Seiko” felirat helyét 12 óránál. Minden más megy tovább a megszokott minőségben.

Grand Seiko SBGT241 - a 25 évvel ezelőtti mása. Még a "rizsszemes" fémcsatot is megörökölte
Grand Seiko SBGT241 – a 25 évvel ezelőtti mása. Még a “rizsszemes” fémcsatot is megörökölte

Ez az egyik különbség az 1993-ban bemutatott eredeti modell, és az idei Grand Seiko SBGT241 között. Egy további a méret, ami jelen esetben 39,1 milliméter, azaz a tipikus öltönyóra kategóriába tartozik. Sokkal látványosabb különbség azonban a számlap. Távolról szemlélve ismétlődő geometriai mintának tűnik, de ha jobban megnézzük, akkor folytonos GS9F kombinációt látunk. A GS nyilván a Grand Seiko, a 9F pedig túlzás nélkül a világ egyik legjobb kvarcszabályozású szerkezete.

Ez a szerkezet is 1993-ban mutatkozott be, és akkoriban soha nem látott pontosságot ért el: évi legfeljebb 10 másodperces eltérést. Mivel a Seiko rendszeresen rosszabb értéket kommunikál a ténylegesnél, ezért a tapazstalat 10 másodpercnél valamivel jobb volt. A kivételes pontosságot hőkompenzálással érték el, és persze a Japánra jellemző mentalitással. A 9F kaliber Grand Seikókba került, ezért ugyanúgy díszítették, mint a mechanikusokat, és persze kézzel szerelték össze.

Grand Seiko SBGT241 - távolról szemrevaló, közelről ötletes a "GS9F" minta benne a "9F25" kaukktojással
Grand Seiko SBGT241 – távolról szemrevaló, közelről ötletes a “GS9F” minta benne a “9F25” kaukktojással

A Grand Seiko SBGT241 modellbe a 9F83-as kalibert építették, amely a 9F dátumot és napot is kijelző változata, és amely pontosság tekintetében még magasabbra tette a lécet. Immár nem évi 10, hanem csupán évi 5 másodperc az eltérés. Ezt jelzi a számlapon, hat óránál lévő csillag, de a szemfülesebbek a dátumablak alatt a 9F25 feliratot is felfedezhetik – ezzel is utalva az évfordulóra.

Grand Seiko SBGT241 és SBGV238 - acélból az előbbi, arany lünettával, indexekkel és mutatókkal az utóbbi
Grand Seiko SBGT241 és SBGV238 – acélból az előbbi, arany lünettával, indexekkel és mutatókkal az utóbbi

Nyilván nem kell mondani, hogy limitált mennyiségben készül az óra, összesen 1500 példányban. Kapható lesz azonban egy másik évfordulós modell is, a Grand Seiko SBGV238, amelyet a jól ismert 44GS tokba öltöztettek, arany lünettával láttak el, és kvarcóráknál szinte egyedülálló módon üvegbetétes hátlapot is kapott. Persze ez is limitált, ám csak 600 darabra. Az órák az első félév vége felé kerülnek forgalomba, várhatóan 3700 (Grand Seiko SBGT241) illetve 5000 eurós (Grand Seiko SBGV238) áron., és bizony fogyni fog.

www.grand-seiko.com