Égkék – Archimede Pilot 42 BL

Ha a német óraiparról beszélünk, általában Glashütte ugrik be elsőnek. Második – ha egyáltalán – a Fekete-erdő, illetve Pforzheim. Innen származik az Archimede Pilot 42 BL is.

A BL rövidítés az óra színére utal. Blau, azaz kék. A kék melletti döntés alapvetően nem tűnik olyan meglepőnek, hiszen a számlapoknál néhány éve már a harmadik legkedveltebb szín a fekete (sötét) és fehér (világos) után. Amiért mégis már-már szentségtörésnek számít, az a modell, illetve formanyelv, amelyet bekékítettek. Egy tipikus repülős, pilot, avagy németesen Flieger óra ugyanis fekete számlappal és fehér indexekkel rendelkezik, és pont. Lehet az indexek, a számok formájával játszani, lehet az “A” és “B” változatú formaterv között választani, de a színek adottak.

Archimede Pilot 42 BL - acélban kicsit ridegebbnek tűnik a bronzhoz képest
Archimede Pilot 42 BL – acélban kicsit ridegebbnek tűnik a bronzhoz képest

Látni kell azonban, hogy a Flieger stílusú órák már annyira népszerűek, hogy boldog-boldogtalan ilyen órákat (is) készít. Még a Patek Philippe kollekciójában is van ilyen ihletésű modell. Nyilván a Flieger stílusú órák 1980-as évek végi újbóli felbukkanásakor sem elsősorban a tényleges funkcionalitáson volt a hangsúly, azaz meglehetősen kevesen használták repülés közben időmérésre. A lényegre törő külső, és a repüléshez való kapcsolat volt az, ami felkeltette a vásárlók érdeklődését. Ahogy a búvárórák, úgy a Flieger órák is inkább kiegészítőkké váltak, mintsem létfontosságú eszközzé. Ez pedig lehetőséget biztosít a variálhatóságra, például a színekkel való játékra.

Archimede Pilot 42 BL - acél hátlap, hogy ne zöldüljön ki a csuklónk
Archimede Pilot 42 BL – acél hátlap, hogy ne zöldüljön ki a csuklónk

Az Archimede Pilot 42 BL azonban nemcsak színével, hanem tokjának anyagával is újat mutat, ami a belépőszegmensben sokat számít. A tok ugyanis bronz. Az iparági bevett szokásnak megfelelően a hátlap rozsdamentes acél, elvégre kevesen örülnének neki, ha a bronz patinája miatt az óra lecsatolása után zöld lenne a csuklójuk.

Archimede Pilot 42 BL - kék számlaphoz kék szíjat
Archimede Pilot 42 BL – kék számlaphoz kék szíjat

Bár a kék a harmadik legkedveltebb szín, a bronzt általában mégis zöld számlappal szokták párosítani, és nem lepődnénk meg, ha egyhamar ez is feltűnne a kollekcióban. Főleg, hogy rozsdamentes acél kivitelben már piros is kapható.

Archimede Pilot 42 BL - majdnem egyharmaddal drágább a bronz
Archimede Pilot 42 BL – majdnem egyharmaddal drágább a bronz

Az Archimede Pilot 42 BL modellnek mind a bronz, mind a rozsdamentes acél kivitele a klasszikusnak tekinthető 42 milliméteres átmérőben készül, és 900 illetve 660 euróért kaphatóak.

www.archimede-uhren.de