Drága poén

Időről időre még a svájci óramárkák is belátják, hogy nem kell mindent komolyan venni. Újabb bizonyíték erre a Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte.

A viccelődés azonban nem jelenti azt, hogy a poént ne vennék halál komolyan. Ennél az óránál ez ráadásul nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is értendő. Az egyedi óra a Mexikóban november elsején ünnepelt Santa Muerte napjára emlékeztet, amely szent a közép-amerikai állam népi hiedelme szerint a halál megtestesítője, de egyben a gyógyulásé is. Alapvetően egy vidám ünnep ez, ezért rejtettek el több poént is a számlapon.

Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte - valószínűleg nagyon ritkán viselik majd
Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte – valószínűleg nagyon ritkán viselik majd

Ilyen például az alapvetően mosolygó koponya fogsora. Az egyes fogakat gyöngyházból készítették, de a bal felső kettes hiányzik. Szintén rájátszva a mexikóiak sztereotipikus megjelenésére, a koponya bajuszt is visel. Ha azonban jobban megnézzük, a bajusz egyben az első jele annak, hogy egy komoly időmérővel van dolgunk. A bajusz ugyanis nem pusztán díszítő elem, hanem a tourbillon hídja. Az már más kérdés, hogy a Santa Muerte egy női szent.

Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte - a leolvasás könnyedsége most nem volt szempont, de így elég elfogadható
Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte – a leolvasás könnyedsége most nem volt szempont, de így elég elfogadható

A segédszámlapok természetesen a koponya szemei, és ahogy az az óra nevéből is sejthető, az öröknaptár adatainak egy részét jelenítik meg. Jobb oldalon a hónapokat illetve a szökőévet, balon pedig a napokat illetve a napszakot olvashatjuk le. Az osztott, nagyméretű dátumablak 12 órába került.

Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte - hátlapon a járástartalék
Chopard L.U.C Perpetual T Spirit of la Santa Muerte – hátlapon a járástartalék

Már ebből is sejthető, hogy azért odatették magukat a szerkezet, jelen esetben a L.U.C 02.15L kaliber készítésekor. Először is meglehetősen nagy, kilenc napos járástartalékkal látták el, amit négy rugóház tárol. Itt már-már elengedhetetlen a járástartalék kijelzése, amit a hátlapon találunk. Erre is rátettek egy lapáttal, a genfi pecsét elvárásainak megfelelően díszítették a szerkezetet. Mivel jó pár éve a pecsét kiérdemléséhez nem pusztán a szerkezetnek kell bizonyítania, hanem az egész órának, ezért természetesen a külsőségekre is adtak. A gazdagon vésett, 43 milliméteres 18 karátos aranytok az ünnephez, illetve az azték múlthoz kapcsolódó motívumokat vonultatja fel. Egyedi darabról lévén szó, árat nehéz mondani, de biztosak lehetünk, hogy a nem vicceskedő társa 120000 eurós áránál jóval többet fognak kapni érte.

www.chopard.com