Doxa Sub 200 C-Graph

A márkáról itthon valószínűleg az is hallott, akit egyáltalán nem érdekelnek az órák. A Doxa Sub 200 C-Graph színvilágával azonban felkeltheti a figyelmét.

Persze gyorsan tegyük hozzá, hogy azért ma már a Doxa messze nem érdemli ki azt a fajta elismerést, amely itthon övezi. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy jó úton haladnak ahhoz, hogy újra érdemesek legyenek rá. Mindezt úgy, hogy független és családi (Jenny család) kézben van.

Doxa Sub 200 C-Graph - a csat is retrós
Doxa Sub 200 C-Graph – a csat is retrós

A retró trend korszakában persze ne csodálkozzunk azon, hogy ők is ezt az irányvonalat követik. Napjaink másik trendje, a tokok csökkenő átmérője azonban hidegen hagyja őket. A rozsdamentes acélból formált tok átmérője 45 milliméter, amit ma már bizony újra nagynak lát a nagyérdemű. Ehhez az átmérőhöz illeszkedik a vastagság is: 17,4 mm. Ez garantáltan nem az a karóra, amely a mandzsetta alá való lenne, hiszen aligha férne el ott. A nagy átmérő ellenére a tok mégis viselhető marad, mivel a füleket majdhogynem csökevényesnek nevezhetjük.

Doxa Sub 200 C-Graph - a konzervatívabb hármas
Doxa Sub 200 C-Graph – a konzervatívabb hármas

Színes

Hogy a megjelenésében közel félévszázados tokforma mégse tűnjön annyira idejétmúltnak, a számlap színével játszottak. Persze a konzervatívabb ízlésűeknek sem kell aggódniuk, van fekete, ezüst és kék kivitel is. Mégis a türkiz, sárga és a narancssárga az a három változat, amely életet lehel a kollekció ezen változataiba. A narancssárga ráadásul alapszín a márkánál, elvégre ők voltak az elsők, akik búvárórát ilyen színű számlappal készítettek még 1967-ben. Külön öröm, hogy a második hármasban a lünettán szereplő számjegyek színét is a számlapéhoz igazították, míg a visszafogottabbak lünettája az indexek színét örökölte. Hogy a lünetta kellően védve legyen, kapott zafírból feltét is.

Doxa Sub 200 C-Graph - igazi nyári hangulat citromsárgában
Doxa Sub 200 C-Graph – igazi nyári hangulat citromsárgában

3-6-9

Szintén múltidézés címszó alatt említhetjük a segédszámlapok elrendezését. Természetesen saját szerkezetről aligha beszélhetünk, hiszen a márka 1980-tól bő húsz éven át „pihent”. Ennek megfelelően a jól bevált 7750-est találjuk a számlap alatt, méghozzá a Sellita kivitelében. Az SW-510-es kaliber az elrendezése miatt egyelőre még ritkaságnak számít, ahogy az is, hogy a Doxánál le mertek mondani a dátumablakról. Bárhogy is igazítanák, a számlap egyensúlyát mindenféleképpen borítaná.

Doxa Sub 200 C-Graph - merészebbeknek türkizben
Doxa Sub 200 C-Graph – merészebbeknek türkizben

A hat változat mindegyike fémcsattal, vagy színben illeszkedő kaucsukszíjjal készül. Egyedüli kivétel az ezüst, amelyhez fekete szíj jár. A csatos kivitelek természetesen a drágábbak, de a 2650 frankos alapárat szokatlanul kevéssel, mindössze 40 frankkal dobják meg.

Doxa