Csináld magad – Ochs und Junior Perpetual Calendar

Ha otthon mozogsz az órák világában, az Oechslin név ismerősen kell hogy csengjen. A svájci óraipar különcéről van szó, akinek meglehetősen színes az életpályája, és néhány éve saját óramárkája is van.

A teljesség kedvéért álljon itt a neve is: Dr. Ludwig Oechslin. Bár órásként ismerjük, doktori címét valójában ókortörténetből szerezte. Akadémiai képzésének köszönhette, hogy tizenhárom éven át, egészen 2014-ig volt a svájci Nemzetközi Óramúzeum igazgatója, és pont az ő hivatali ideje alatt sikerült újraírni a kronográfok keletkezésének történetét.

Ochs und Junior Perpetual Calendar - szürke, indusztriális mégis forradalmi
Ochs und Junior Perpetual Calendar – szürke, indusztriális mégis forradalmi

Amiért azonban még jobban ismerjük, az az Ulysse Nardinnel való szoros együttműködése. Az ő műszaki felkészültsége és formabontó gondolkodása nélkül aligha állhatott volna talpra a márka, amely sok tekintetben ma is ebből él még. Elég, ha csak a GMT illetve öröknaptáras modelleket említjük, hogy a Freak órákról ne is beszéljünk.

Ochs und Junior Perpetual Calendar - azért van barátságosabb arca is
Ochs und Junior Perpetual Calendar – azért van barátságosabb arca is

Saját márkájával is sikerült olyasmit alkotnia, amire eddig nem volt példa. Az öröknaptáras Ochs und Junior Perpetual Calendar elsőre nem tűnik különösebben izgalmasnak, de túlzás nélkül kijelenthető, hogy egyenesen forradalmi. Öröknaptáras órák ugyanis rendszerint rendkívül összetett szerkezetetek, és sokszor közel 200 alkatrésszel bővítik az amúgy ennél rendszerint valamivel kevesebből álló alapkalibert. Ilyen szerkezetek szerelését rendszerint a legképzettebb, legtehetségesebb és legtapasztaltabb mesterekre szokták bízni.

Ochs und Junior Perpetual Calendar - hátul sem különösebben változatos
Ochs und Junior Perpetual Calendar – hátul sem különösebben változatos

Hogy lehetséges akkor, hogy az Ochs und Junior évente három alkalmat biztosít arra, hogy egy öröknaptáras modell vásárlója mindenféle előképzettség nélkül összerakhassa saját Ochs und Junior Perpetual Calendar időmérőjét? Nagyon egyszerű. Maga az öröknaptár komplikáció csak 9 alkatrészből áll, és további három a kijelzést szolgálja, az egészet pedig az Ulysse Nardin által szállított UN118-as alapszerkezetre helyezik. Erre azért elég két délelőtt és egy délután. Tegyük hozzá, hogy a márka órása ezt a feladatot nagyjából fél óra teljesíti.

Ochs und Junior Perpetual Calendar - laikusra másfél napot szánnak, mire összerakja ezt, profinak félóra is elég
Ochs und Junior Perpetual Calendar – laikusra másfél napot szánnak, mire összerakja ezt, profinak félóra is elég

Nyilván nem kell mondani, hogy nem puszta szeretetből nyújtják ezt a szolgáltatást. Röpke 4000 frankba kerül ez az élmény. És akkor még nincs benne az óra, ami további 20000 frank fölötti összeg, azaz nagyjából 8 millió forintba kerül, hogy kicsit babrálhassunk saját óránkon. És ez egy működő üzleti modell.

www.ochsundjunior.swiss