Csillagos ég

A minimalizmust egészen új szintre emelő német márka a Defakto Mitternacht órájával a tavalyi sikert szeretné megismételni.

A márka kevésbé ismert, elvégre jövőre lesz majd csak 10 éves. Ugyanakkor ilyen rövid idő alatt is sikerült elismerést kivívni a minimalista stílusú óráikkal. Nem könnyű feladat ez, hiszen a Defakto otthona a Fekete-erdő. Miért fontos ezt tudni? Itt születettek ugyanis a német óragyártás első Bauhaus stílusú időmérői, amelyek többek között a Nomosnak is kiindulási alapul szolgáltak. (Vessük össze például a Stowa Anteat a Nomos Tangentével. Mindkettő alapja egy 1937-es Stowa dizájn.) A Defakto nem a kitaposott útra lépett, azaz nem a Bauhausra alapozta formanyelvét, hanem inkább a modern minimalizmusra, amelynek gyökerei a 70-es évekig nyúlnak vissza.

Defakto Mitternacht - ami egyszer bejött, bejön máskor is
Defakto Mitternacht – ami egyszer bejött, bejön máskor is

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy hiába a 70-es évek, nem retróról van szó, de nyilván jól jön nekik az aktuális trend, azaz a retró népszerűsége. Tény és való, hogy nem mindenkinek tetszik ez a minimalista stílus, nekik szólt a tavalyi Stille Nacht (Csendes éj). Állítólag el is fogyott egy nap alatt. Érdemes lehet tehát még egy bőrt lehúzni. A Defakto Mitternacht órával ezt meg is teszik, persze ügyelve arra, hogy ne még egyszer pontosan ugyanazt az órát adják ki. A 42 milliméteres tok PVD bevonatot kapott, és mivel elsősorban az óra megjelenése a mérvadó, nem a szerkezete, ezért egy kvarc is megteszi. Jelen esetben a svájci Ronda egyike kalibere (712-es) került a tokba. Ezzel a tok viszont viszonylag lapos lehet. Ki is használták a lehetőséget, és a 6,6 milliméteres magasság valóban szép teljesítmény a belépőkategóriában.

Defakto Mitternacht - valóban szép látvány tud lenni sötétben
Defakto Mitternacht – valóban szép látvány tud lenni sötétben

Ahogy a Mitternacht (éjfél) név is jelzi, egy éjszakai égboltot kapunk számlapunkra, amely sötétben természetesen rendesen fénylik is. Figyelemre méltó, hogy nem pusztán a csillagokat jelképező nagyobb pöttyök, hanem a kisebbek is, amelyek a “csillagok” mögötti távoli galaxisok fényére emlékeztetnek. Az órát 350 euróért rendelésre készítik, és a minimalista formatervnek köszönhetően jobb vagy bal kézen is minden további nélkül hordhatjuk.

Defakto Mitternacht - a vizuális kommunikációban átjönnek a hetvenes évek
Defakto Mitternacht – a vizuális kommunikációban átjönnek a hetvenes évek

www.defakto-watches.com