Csak a lényeg

Két dologról ismerjük a márkát: könyörtelen funkcionalitásról és a új ötletekről. Az Ochs und Junior two time zones + date esetében sincs ez másként.

Aki pedig mindkettőért felelős, az nem más, mint a mai óraipar egyik legnagyobb különce, Ludwig Oechslin. Neve valószínűleg minden órakedvelőnek ismerősnek cseng, ahogy az általa képviselt szemlélet is. Ő ugyanis kihívásnak tekinti, hogy egy komplikáció minél kevesebb alkatrészből állítson össze.

Ochs und Junior two time zones + date - egyike a számtalan variálási lehetőségnek
Ochs und Junior two time zones + date – egyike a számtalan variálási lehetőségnek

Ugyan ez a felfogás fedezhető fel a névadásnál is. Az Ochs und Junior two time zones + date pontosan megnevezni mit is várhatunk az órától: az Oechslin által alkalmazott dátumkijelzést, és egy második időzónát. Utóbbit természetesen új szemszögből megközelítve. A szokásos második mutató, esetleg lünetta helyett egy tárcsát alkalmazott. Ennek értékét nem egy ablakban (mint például a hagyományos dátumablaknál) jeleníti meg. Az ablakot jelen esetben az óramutató formálja. A percmutató értelemszerűen mindkét időzónához tartozik. Ez persze azt is jelenti, hogy az egzotikus (érstd fél, illetve háromnegyed órás) időzónák ezen az órán nem megjeleníthetőek.

Ochs und Junior two time zones + date - leolvashatóságból ötös
Ochs und Junior two time zones + date – leolvashatóságból ötös

A dátum a már ismert módon olvasható le. Tény hogy az elején szokni kell, de utána rendkívül egyszerű. A két óránál lévő index az ötödik napot jelzi, a négynél a tizediket, a hatnál a tizenötödiket, és így tovább. Két további kijelzést is felfedezhetünk két apró, pöttyel jelzett tárcsa formájában. Ezek közül az alsó a kismásodperc, amely sokkal inkább a szerkezet üzemeléséről tájékoztat, azaz, hogy jár-e az óra, vagy sem. A felső pedig a járástartaléké.

Ochs und Junior two time zones + date - a márka jellegzetes zára
Ochs und Junior two time zones + date – a márka jellegzetes zára

Ahogy az a márkánál bevett szokás, az alapszerkezet, az UN-118-as kalibert, az Ulysse Nardin szállítja. Tartoznak ők ennyivel Oechslinnek. A komplikációhoz szükséges további tíz alkatrészt egy külső cég gyártja, míg az összeszerelés a márka székhelyén, Luzernben történik. Mivel jellemzően egyedi megrendelésre készülnek az órák, ezért rendkívül széles választékból állítható össze az Ochs und Junior two time zones + date óra. Ami közös, az a 39 mm vagy 42 milliméteres tok, amelynek anyaga titán, vagy igény esetén 925-ös (sterling) ezüst. Az ár 8330 franknál indul.

ochsundjunior.swiss

728x90