Citizen BZ1020–14L bluetooth karóra

Az okosórák felfutásának első hullámán már túl vagyunk, ami alatt bebi zonyosodott, hogy az emberek zöme továbbra is elsősorban órát szeretnének kezükön hordani, nem pedig telefonjuk alteregóját, ami mellesleg az időt is mutatja. Erre válasz a Citizen BZ1020–14L karórája.

Úgy tűnik, kikristályosodott tehát, mit is vár a piac, és a Citizen is elérkezettnek látta az időt, hogy saját megoldásával álljon elő. Valószínűleg pont erre a mozzanatra vártak a márkánál, ugyanis képességeit tekintve réges- régen bemutathattak volna egy okosórát. Hiszen ha megy a rádiószinkronizálás, sőt a műholdas szinkronizálás is, akkor egy egyszerű bluetooth-kapcsolatot is képesek úgy miniatürizálni, hogy beférjen egy óra tokjába. Mi az, hogy képesek? A Citizen volt az első, amely még 2006- ban bluetooth-os órát készített. A jobb híján a Promaster-Sky-családba sorolt BZ1020–14L referenciaszámú modell persze elsősorban egy óra, bár tény, hogy a Citizentől megszokott külsőtől eltér.

Citizen BZ1020–14L bluetooth - formabontó elrendezés, de könnyen áttekinthető a számlap, a gombok pedig kézre állnak
Citizen BZ1020–14L bluetooth – formabontó elrendezés, de könnyen áttekinthető a számlap, a gombok pedig kézre állnak

A már-már futurisztikusnak ható megjelenéshez hasonló műszaki képességek is társulnak. Nincs még egy okosóra a piacon, amely négy évig – nem elírás – bírná egy feltöltéssel. Ráadásul tölteni sem kell, legalábbis nem úgy, ahogy azt más okosóráknál tennénk. Egyszerűen csak hordani kell, ugyanis az Eco-Drive- technológiának köszönhetően a napfény gondoskodik a kondenzátor folyamatos töltéséről. Szintén ritkaságszámba megy, ha egy okosóra 10 bar nyomásig vízálló, azaz akár úszni és fürdeni is lehet benne. A bluetooth-kapcsolat nyilván a telefonnal való kapcsolattartáshoz szükségeltetik, így jelzi, ha hívásunk van, e-mailt vagy valamelyik közösségi felületen üzenetet kaptunk.

Citizen BZ1020–14E bluetooth és Citizen BZ1020–14L bluetooth - ha valakinek a kék nem tetszene, van szürke is
Citizen BZ1020–14E bluetooth és Citizen BZ1020–14L bluetooth – ha valakinek a kék nem tetszene, van szürke is

A kapcsolat persze két irányú: az óra például a telefon segítségével szinkronizálja magát a GSM-hálózat idejéhez, de az iOS, illetve az Android app segítségével például a töltés hatékonyságáról is grafikonalapú tájékoztatást kapunk. Ennél persze hasznosabb a világóra-funkció. A telefonon a város vagy a földrajzi helyzet alapján az óra automatikusan beállítja a helyi időt. Ha nem találnánk telefonunkat, akkor az óra segítségével megcsörgethetjük, ezzel is időt takarítva meg. Ha valaki esetleg idegenkedne a futurisztikus formáktól és a majdnem 50 milliméteres átmérőtől, valamivel klasszikusabb kerek tokkal is elérhető ez a modell. Mindegyik változat ára valamivel 150000 forint felett fekszik.

www.citizenwatch-global.com