Chopard L.U.C Heritage Grand Cru

Nem sűrűn fordul elő, hogy egy neves gyártó formaszerkezettel lássa el időmérőjét. A Chopard L.U.C Heritage Grand Cru nem csupán hordó tokját tökéletesen kitöltő szerkezettel érdemli ki figyelmünket.

Formaszerkezetet egészen egyszerűen méretgazdaságossági okokból nem készítenek szívesen. A legkedveltebb óratokforma a kerek, így egy kerek szerkezetet nagyon sok különböző modellbe be lehet építeni, míg a hordó
messze nem annyira népszerű és ezt a formát kitöltő szerkezet szinte kizárólag csak abba az egy tokba építhető be. Figyelembe véve, hogy a svájci óraiparnak jelenleg nem megy annyira jól, különösen bátor lépésnek tekinthető egy ilyen modellel előállni. Szerencsére azért vannak kivételek, és ilyen a Chopard is, amely köszöni szépen, jól van, és amennyire sejteni lehet (családi vállalkozás, nem köti az orrunkra pénzügyi eredményeit), a szekér is megy.

Chopard L.U.C Heritage Grand Cru - klasszikus megjelenés
Chopard L.U.C Heritage Grand Cru – klasszikus megjelenés

A Chopard L.U.C Heritage Grand Cru azonban nem csupán azzal mutat újat, hogy formaszerkezetet kapott. A szerkezet ezen kívül automata felhúzású is, amely kimondottan ritkaságnak számít. Konkrétan a Chopard-nál is ez az első ilyen szerkezet. Természetesen a szerkezetet nagy részét fedő, kerek szerkezeteknél megszokott rotor szóba sem jöhetett. Egyrészt esztétikailag rettenetesen belerondítana az összképbe, másrészt jócskán megnövelné az óra vastagságát. Márpedig a hordó alakú tok éppen az eleganciáról szól, ami szinte egyet jelent a minél laposabb tokkal. A megoldás a mikrorotor, azaz a szerkezetbe süllyesztett kisméretű rotor. Egyetlen gond ezzel, hogy a rotor teljesítménye, azaz hogy milyen gyorsan húzza fel a rugót, a mikrorotoroknál nem szokott valami fényes lenni. Ezt az átlagosnál nagyobb, 65 órás járástartalékkal küszöbölték ki.

Chopard L.U.C Heritage Grand Cru - a bizonyos mikrorotor, természetesen aranyból
Chopard L.U.C Heritage Grand Cru – a bizonyos mikrorotor, természetesen aranyból

Nyilván nem kell mondani, hogy nem csupán a szerkezetre fordítottak kiemelt figyelmet, hanem az óra egészére. Ezt persze a Chopard-tól el is várjuk, de ami még fontosabb, a Genfi Pecsét követelményeinek is meg kellett felelni. Ehhez persze nem feltétlenül lenne szükség porcelán számlapra, de ha már ilyen órát készítettek, akkor akár ilyen anyagból is lehet. Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy ez az óra nem olcsó mulatság: a 21000 frankos összeg bizony egy jobb alsó-középkategóriás gépkocsi ára.

www.chopard.com