Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597

Ha zseb- és nem karóra lenne a Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597, kétszáz évvel ezelőtt éltek is felismernék. Persze azért egy-két dolgot megkérdeznének.

Többek között a hajszálrugóval kapcsolatban. A XXI. század emberének, főleg ha még az órák világában is jártas, nem meglepő az anyaga. Az ugyanis szilícium. Ugyanakkor jelenleg nincs még egy fősodorbeli márka (és talán kisebb sem), amely ebből az anyagból készült hajszálrugóját Breguet véggörbével látná el. A múlt és jelen ily módon való ötvözése szinte már védjegye a márkának.

Ez a kettősség jellemzi egyébként az óra egészét is. A modernnek,már-már indusztriálisnak ható sötétszürke hidak állnak szemben az tok felső felét elfoglaló számlap. Ez egy Breguet-hez méltóan gilosált, kékített Breguet mutatókat kapott, amelyek római számok fölött róják köreiket. Természetesen a szerkezet megjelenése sem véletlen. Ihletforrása a Breguet által indított “Souscription” zsebórák. A francia órásmester ezzel a méretgazdaságosságra alapozva, egyszerű, de nevéhez azért méltó időmérőkkel akart minél szélesebb vevőkört megszólítani. Ha akarjuk, korabeli közösségi finanszírozásnak is felfoghatjuk.

Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597 - szimmetrikusabb, mint a másodperces változat (7097)
Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597 – szimmetrikusabb, mint a másodperces változat (7097)

Dátum másodperc helyett

Ez a konkrét, 7597-es referenciaszámú modell sem első reinkarnációja az egykori “Souscription” zsebórának. Közvetlen elődje a 7097-es. Kettejük között lényegi különbség egy másik jellegzetes, Breguet-komplikáció, a retrográd mutató funkciója. Míg a 7097-en a másodperceket jelzi ki, addig a 7597-es a dátumot. Utóbbinál érdekesség, hogy az óra járásával ellentétesen jár körbe a mutató. Ezt akár természetesnek is felfoghatjuk. Az a mutató ugyanis csak egyszer mozdul egy nap, feladata annyi, hogy a számlapra pillantva közölje velünk a dátumot. Mivel pedig balról jobbra olvasunk (legalábbis Európában), a skála pedig a tok alján szerepel, ezért szinte kifejezetten jól jön a mutatónak ez a fajta mozgása. Szükség esetén, történetesen rövid hónapok végén, vagy ha megállt az óra, a tok bal felső részén lévő nyomógomb segítségével léptethetjük azt.

Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597 - hátul nincs sok látnivaló
Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597 – hátul nincs sok látnivaló

Mivel a mutatókat életre keltő 505Q kaliber fordított felépítésű, azaz a kerekek mind a számlapi oldalon vannak, ezért a hátlapon túl sok látnivalót nem találunk. Persze a fent említett kettősség itt is megjelenik. A rotor ingaórákban alkalmazott súlyok formáját idézi, amelyhez a számlapon is látott indusztriális szerkezeti elemek adják a hátteret.

Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597 - vörösaranyból is van
Breguet Tradition Quantième Retrograde 7597 – vörösaranyból is van

A konzervatívabb ízlésűeknek a vörösarany változat talán jobban tetszik, hiszen a fehérarany a sötétszürke szerkezettel inkább hat modernnek. A keskeny lünetta miatt ugyan nagyobbnak tűnik az óra 40 milliméternél, de ez az átlagos méret sem segít sokat az áron. Közel 38000 frankot kérnek a fehéraranyért, és szűk ezerrel kevesebbet kell leszurkolni a vörösért.

Breguet