BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR, egy cseh remek!

Három dolgot, mi magyarok biztosan tudunk a csehekről! Kiváló a sörük, Prága gyönyörű város és bizony az óragyártás sem áll távol tőlük. Hogyan tetszik mondani? Hogy ez utóbbi annyira nem ismert tény? Jöjjenek velünk és megmutatjuk, hogy ezt az oldalukat is érdemes megtapasztalni! Íme a BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR, egy cseh remek!

BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR és a jelölt felhúzókar. Fotó: BOHEMATIC
BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR és a jelölt felhúzókar. Fotó: BOHEMATIC

Bohém

A negyedik dolog, mi tudható a csehekről, hogy bizony meglehetősen “bohém” népség. Legalább is a Német – Római Császárság idején, még mielőtt a Cseh Királyságot (majd az Osztrák-Magyar Monarchiát) jegyezték volna, „Bohém Fejedelemség“ vagy királyság néven volt ismert Kelet-Közép-Európa azon része, amit sokáig Csehszlovákia nyugati felének, ma Cseh Köztársaságnak (Csehországnak) nevezünk.

E vidék története meglehetősen távoli múltban gyökeredzik, hiszen már 1,8 millió (!) évvel ezelőtti (elő) emberekre utaló leleteket is feltárták e tájon, de otthonának mondta a Neandervölgyi ember is, jó 25.000 – 30.000 évvel ezelőtt, akikről a tudomány sokáig, mint kipusztult faj emlékezett meg, ám egyre több kutatás támasztja alá, hogy a ma elő modern emberiség legalább 3-10%-ban bizony hordozza genetikai hagyatekukat.

Babos Szalon Maurice Lacroix kampany

Értsd: felmenőink között szép számmal akadt efféle ősatya vagy épp ősanya is.

A mutatókba lumineszcens festék is kerül! BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

Bohémia ettől persze jóval fiatalabb. A térséget a Krisztus előtti 4. század környéken kelta törzsek lakták, közülük is a Boiok vagy Bójok törtek jó darabig borsot a rómaiak orra alá. A Bohémia sem jelöl mást (legalább is a tudomány jelen állása szerint), mint azt a vidéket, ahol a bójok laknak.

S hogy a magyar nyelvben miként lesz a mulatsàg, a kicsapongás, az önfeledt, könnyelmű és felelőtlen szórakozás szinonímája egy ókori kelta törzs, illetve az általuk korábban lakott, majd alapvetően germán és szlàv népcsoportok uralta terület neve? Nos, a válasz messzire vezet és kissé rasszista. A „bohém“ kifejezés, ilyetén történő használata francia eredetű és a 15-16. századi Csehországból (is) Franciaországba bevándorló cigányságnak köszönheti a világ.

BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC
Számlapvariánsok. BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

De essen szó végre az óráról is!

Most, hogy mindent tudunk Bohémiáról, először is szögezzük le, hogy az újonnan megszületett cseh óramárka sok minden, de semmiképp se könnyelmű és komolytalan. A letisztult, egyszerűnek mondható formaterv és látványvilág mögött tudatos tervezés, kiérlelt mondanivaló, valamint komoly munka áll, előtte pedig ígéretes jövő.

Bár hivatalosan mindössze pár hónapja létezik, legelső, bevezető modelljük nyomában már tervezőasztalon az elkövetkező kettő, miközben a címszereplő GRAPHIC SUTNAR  szokatlan és tetszetős lehetőségekkel kecsegtetik az újdonságra vágyó vásárlókat.

A fekete PVD tok és fekete napfényre színjátszó számlaphoz ötletesen fekete festék dukál a mutatókba is. Perverz dolog egy sötétben világító, de fekete festék gondolata. Vajon milyen színe lehet, ha lekapcsoljuk a lámpát...? BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHE
A fekete PVD tok és szintén fekete, napfényre színjátszó számlaphoz ötletesen fekete festék dukál a mutatókba is. Perverz dolog a sötétben világító, de fekete festék. Vajon milyen színe lehet, ha lekapcsoljuk a lámpát…? BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

Ott van mindjárt a számlap(ok) esete, hiszen első blikkre amennyire egyszerűnek látszik, olyan összetett és kifinomult. Ún. galvanoplasztikai eljárással, egyetlen, egybefüggő fémlapként áll elő a számlap, illetve rajta minden más (indexek, jelölések, számok).

Az egyenárammal működő eljárás lényege, hogy a végeredményként nyert fémlemezt kvázi molekuláris szinten, elektromosság segítségével építik fel, atomról atomra. Szemben a hagyományos forgácsolási, illetve azt megelőző kohászati technológiákkal, előnye a sokkal részletgazdagabb végtermék.

Ha mindez önmagában nem lenne elég, a gyártó bőséges színválasztékkal megpezsdítve kínálja egyedi úton készülő számlapjait. „Tapír fehér, rinó fekete, teve pala“ (nem pata!), „elefánt kék és rozmár ezüst“. A színválaszték előtti állatnevek bár nem biztos, hogy szorosan kapcsolhatóak a látványhoz (ki látott már kék elefántot?), ellenben játékos és jó kedélyű hangulatról gondoskodnak.

A festék szintén felvillanyozó úton, galvanizációs eljárással fixálódik a számlapon, így érve el egyrészt nagy fokú tartósságot, másrészt mély és szép színjátszó hatást.

Királykék mutató. Végén a logó helyén akár a vásárló monogramja is díszeleghet! BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHE
Királykék mutató. A “vastagabb” végén, a logó helyén akár a vásárló monogramja is díszeleghet! BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

S ha még ez sem lenne üdvözítő, a BOHEMATIC egészen konkrét és egyedi óhajokat is teljesít.

Szeretné a saját monogramját a másodperc mutató végén látni? Semmi akadálya!

Szeretné, hogy a dátum tárcsa egyedi karaktereket vagy színeket hordozzon? Esetleg jelöljön meg a gyártó egy adott jeles napot, hogy örök emlék maradjon a házassági évforduló pontos napja? A cseh márka e téren is örömmel áll a kedves vásárló szolgálatára!

BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC
Elefánt kék. BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

Az idáig említett alkotórészek (ahogy a kézzel vart bőrszíj is) mind egy szálig Csehországban, a BOHEMATIC házatáján készülnek. A 42 milliméteres átmérővel érkező óratok ellenben valamely európai öntödében kezdi meg a kőből az acéllá váláshoz vezető útját, majd a cseh tervezők által megadott adatok szerint, svájci óratok készítő (szakipari cég) állítja elő a nyers tokokat. A finomítás és összeszerelés természetesen ezen alkatrész esetében is Prágában zajlik.

Tapír fehér. BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

A szerkezet egyelőre nem saját, így sikerül (nagyjából) ésszerű szinten tartani az árfekvést, bár a 98.000 cseh koronás (nagyjából 1,2 millió forintos ár) hazai szemmel nézve nem kevés. Jegyezzük meg, évente mindössze 200 darabot tervez készíteni a cég.

A tokban ezért az árért jó minőségű, svájci Eterna, kézi húzású, mechanikus szerkezetet találunk, 65 óra járástartalékkal. Bár az automata szerkezet tagadhatatlanul praktikusabb megoldás lehetne, vele szemben viszont az egészen vékony, mindössze 12 milliméter „vastag“ tok ül, igen kényelmesen, bármilyen ingujj vagy zakóujj alatt is. Mindez ráadásul még mérsékelten vízálló is (5 ATM ~ 50 méter).

Teve pala... BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

STUNAR

Az ifjú, cseh márka első gyermeke egyébként nevében hordozza szellemi példaképét. A letisztult, minimalista és célratörő, éles és határozott kontúrokkal és kontrasztos színvilággal operáló látvány eszmei ihletője az amerikában híressé lett, ám Csehországban született Ladislav Sutnar, grafikus és tervezőművész. A 20. század első felében megjelenő ún. információs tervezés úttörője olyan cégek arculatához járult hozzá, mint az IBM, s olyan komplex látványterveket alkotott, mint az 1939-es New York-i Világkiállítás Csehországot reprezentáló pavilonja.

Munkássága erősen köthető a Bauhaus és a konstruktivizmus alapvetéseihez, s azokkal összhangban egyenes vonalak, élénk, de kizárólag alapszínek használata jellemzi. Absztrakt látásmódja egyértelmű és érthető módon rímel a modern, iparosodott, nagyvárosi élet „szögletes“ valóságára.

BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC
Finomodik a tok. BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

S mi lehetne modernebb, mint egy áramvonalas sportkocsi, mondjuk a cseh építésű Le-Mans-i másdodik helyezett Aero Minor (1949)? Vagy esetleg a Tatra 77, mely egyike volt az első, már aerodinamikai szempontokat is figyelembe véve tervezett, szériában gyártott autómobiloknak (1934).

BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC
BOHEMATIC GRAPHIC SUTNAR. Fotó: BOHEMATIC

A nagy elődök életműve, a BOHEMATIC mögött álló vállalkozók, tervezők és tulajdonosok versenyautók iránti elfogult rajongása, s nem utolsó sorba óraimádatuk inspirálta tehát a márka, illetve a GRAPHIC SUTNAR széria megszületését, s azokat óhajtja megszólítani, akik szintén szeretik a letisztult, átlátható, dinamikus megjelenés stílusos, mégis némileg hanyag eleganciáját.

Azokhoz címzi karóráit e cseh márka, akik nem szeretik túlbonyolítani az életet, és akik ehhez, a kissé talán bohém attitűdhöz keresnek mechanikus időmérőt.

Olyat, ami egy kicsit az egykori Osztrák-Magyar Monarchia, illetve később a szovjet blokkhoz sodródott, sokat próbált és még többet látott népek nyelvén, a mi nyelvünkön is beszél.

BOHEMATIC