Az elegáns “vizesóra”

Ugyan megpróbálja letagadni kékvérű származását, de mint tudjuk a vér nem válik vízzé – még ha vonzódik is hozzá a Breguet Marine 5517.

Az óra ugyanis a Marine kollekció tagja, mi több a belépőmodell a Breguet tengeri világába. Bár a névadót elsősorban a tourbillon feltalálójaként tartjuk számon, Breguet a XIX. században a francia haditengerészetet is felszerelhette kronométereit. Mivel a Breguet Marine 5517 a legkisebb testvér a kollekcióban ezért nem tudja különböző komplikációkkal elvarázsolni a nagyérdeműt, de mivel mégiscsak ugyanahhoz a családhoz tartozik, rá is vetül valami a nagyok dicsfényéből.

Breguet Marine 5517 - a két arany változat. A baloldaliról senki nem gondolná, hogy arany
Breguet Marine 5517 – a két arany változat. A baloldaliról senki nem gondolná, hogy arany

Ilyen például a 40 milliméteres tok. Ezzel a formával a Marine kollekció 2017-es frissítésekor találkozhattunk először, és minimum érdekesnek nevezhető. A kerek forma és a tok recézett oldalfala mind a Bregeut klasszikus formavilágát idézi, amellyel éles kontrasztot alkot a fülek indusztriális megjelenése és szálcsiszolt felülete. Erre tesznek még rá egy lapáttal a szíjak rögzítésére szolgáló csavarok. Szintén két véglet között mozog az anyagválasztás is. Míg a vörösarany nyilván a klasszikus vonalat erősíti, addig a titán inkább a modern irányt képviseli. Átmenet a kettő között a fehérarany, amelyről amúgy is csak viselője tudja, hogy mi hord a csuklóján.

Breguet Marine 5517 - jól látszik a stíluskeveredés a tokon
Breguet Marine 5517 – jól látszik a stíluskeveredés a tokon

A számlapok terén már nagyobb a különbség a klasszikus és a modern stílusú változatok között. Persze az alap mindhárom esetben arany. Az arany tokos modelleknél azonban a számlap közepére hullámmotívumokat gilosáltak, míg a titán pusztán sugárirányú csiszolást kapott. A gilosálás nagyon közel áll a Bregeut szívéhez, így valamilyen szempontból szomorú, hogy a titánváltozatnak ezt nélkülöznie kell. Elsőre szintén furcsának hatnak a római számok a Breguet Marine 5517 számlapján, hiszen Bregeut inkább az arab számokat részesítette előnyben. Ugyanakkor nagyon határozott benyomást keltenek. Olyannyira, hogy a számlap központja felé szűkülő formájukat még a dátumablaknak is követnie kell.

Breguet Marine 5517 - titánnal modern benyomást kelt
Breguet Marine 5517 – titánnal modern benyomást kelt

Az óra szerkezete természetesen a márka sajátja, a 777A kaliber. Hűen Breguet újító szelleméhez ebből a belépőmodellből sem hiányoznak a szilícium alkotóelemek, ugyanakkor az 55 órás járástartalék valamivel lehetne több. Szép részlet azonban a rotor kialakítása, amely egy hajó kormánykerekére emlékeztet.

Belépőmodell ide vagy oda, a bőr- vagy kaucsukszíjjal kapható Breguet Marine 5517-nek megkérik az árát. Az aranymodellekért 28000, míg a titánértt 18000 eurót kell leszurkolni.

www.breguet.com