Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Limited Edition

Időtlen, és talán éppen ezért kevésbé ismert az Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Limited Edition, holott rászolgálna a hírnévre.

Kis, családi vállalkozásként a márka nyilván nem tud annyit marketingre költeni, mint az ismertebb versenytársai. Ennek ellenére azoban egyáltalán nem kell véka alá rejtenie időmérőit. Az aktuális limitált példányszámú kronográf például jelenleg kifejezetten ritkaságnak számít.

Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Limited Edition - 499 darab egyenként
Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Limited Edition – 499 darab egyenként

Bár nem igazán lehet pilótaórának nevezni, mégis sok szempontból közel áll a stílushoz. Mondhatnánk, hogy a márka nevéből szinte ez magától következik, de valójában nem olyan egyértelmű ez. Eredetileg, a XX. század elején pusztán azért vették fel az Aerowatch nevet, mert a repülés akkor az újdonság és a haladás szellemiségét testesítette meg. A másik szempont pedig a kiszolgált piac, azaz az angolszász országok voltak. Ténylegesen asztali órákat, nem pedig karórákat gyártottak.

Visszatérve az órára…

…egyértelműen “repülős” a korona, és az erős kontrasztú számlap is ehhoz a stílushoz köthető. Szintén árulkodó tényező a nagy, 44 milliméteres tok. Hogy kényelmesen lehessen viselni, a fülek egyrészt rövidek, emellett pedig erősen lefelé hajlanak is. Persze arra azért ne számítsunk, hogy könnyen csúszik majd az ingujjunk alá. Megemlítendő még a vízállóság, amit már bő egy évtizede 5 barra (50 méter) növeltek, míg ennél jóval nevesebb márkák csak az utóbbi években voltak hajlandóak 3 barnál nagyobb nyomásállósággal ellátni az ehhez hasonló, klasszikus megjelenésű időmérőiket.

Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Limited Edition - zafír elől, zafír hátul
Aerowatch Les Grandes Classiques Chronograph Limited Edition – zafír elől, zafír hátul

Saját szerkezetben természetesen ne reménykedjünk. Ennek ellenére mégis ritkaságnak számít jelenleg az ETA 7750 kaliberének ez a kivitele (holdfázis és a dátum mutatóval történő kijelzése). Az ismertebb márkák közül jelenleg a Chronoswiss kínálatában találni ugyanezzel a szerkezettel szerelt modellt. Azzal, hogy a holdfázis a számlap jobb oldalára került, a 7750-es egyik legismertebb esztétikai fogyatékosságát orvosolták: eltűnt az aszimmetria. A márka ráadásul a számlap függőleges tengelyén lévő két összegzőt nagyobb átmérőjűre rajzolta, mint a bal oldalt található kismásodpercet, ezzel is segítve a számlap egészének kiegyensúlyozott megjelenését.

Ing alá csak nehezen fér
Ing alá csak nehezen fér

A kék és sötétszürke számlappal érkező, egyenként egy híján ötszáz példányra limitált modellek a Les Grandes Classiques kollekció tetejét képviselik. Igaz ez az árukra is: 3680 frankot kérnek értük. Nyilván nem kevés, amiért elsősorban a szerkezet tehető felelőssé. Csak összehasonlításképpen mondjuk, hogy a Chronoswiss modellje kicsivel több mint kétszer ennyibe kerül.

www.aerowatch.com