50 éves az IWC Aquatimer

Ha pedig már kerek és jeles évfordulóját ünnepli a schaffhauseni márka búváróra-kollekciója, akkor miért ne kapjon egyből egy új anyagot is a jubileumi IWC Aquatimer? Mondjuk Cerataniumot.

Ha sikerült szótagolva kiolvasni az új anyag nevét, és még esetleg angolul is tudunk, akkor gyorsan rájövünk, hogy bizony olyan forradalmi újdonságra nem kell gondolni. A jubileumi IWC Aquatimer modellben használt Ceratanium valójában az óraipar két, már nem is annyira egzotikus anyagának, a titánnak és a kerámiának az ötvözete. Ahogy az ötvözetekkel lenni szokott, a két anyag előnyös tulajdonságaival igyekeztek tompítani a hátrányosakat. A kerámia ridegségét a titán viszonylagos rugalmassága ellensúlyozza, míg a viszonylag puha titánt a kerámia teszi karcállóvá.

IWC Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date Month Edition 50 Years Aquatimer iw379403 - itt jól látszik, hogy nem kis darab
IWC Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date Month Edition 50 Years Aquatimer iw379403 – itt jól látszik, hogy nem kis darab

Tény azonban, hogy az anyag valójában nem igazi újdonság, számos más iparágban alkalmaznak már titán-kerámia ötvözeteket. Ami a karcállóságot illeti, úgy az nyilván elmarad a tisztán kerámiából készült társaitól, így a Ceratanium tokkal készült IWC Aquatimer sokkal inkább kényszerszülött: muszáj volt valamit csinálni az 50. évfordulóra, és olyan nagyon nem erőltették meg magukat. Azt azonban el kell ismerni, hogy legalább sikerült stílszerűen kiválasztani az anyagokat, elvégre az IWC-nek komoly érdemei vannak abban, hogy a titán elterjedt Svájc óraiparában, és a kerámiával is az elsők között dolgoztak.

IWC Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date Month Edition 50 Years Aquatimer iw379403 - fekete tok, fekete számlap, fekete szerkezet (legalábbis a rotor és a felhúzásért felelős alkatrészek)
IWC Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date Month Edition 50 Years Aquatimer iw379403 – fekete tok, fekete számlap, fekete szerkezet (legalábbis a rotor és a felhúzásért felelős alkatrészek)

Ha a külsőnek nem is lehet felhőtlenül örülni, a belsőnek, azaz a szerkezetnek annál inkább. Ugyan ez sem mai darab, de öröknaptáras kronográffal amúgy is csak ritkán lehet találkozni, az Aquatimer kollekcióra pedig hatványozottan igaz ez. Ennek megfelelően a jubileumi darab teljes neve IWC Aquatimer Perpetual Calendar Digital Date-Month Edition “50 Years Aquatimer”, és aligha meglepő módon csak 50 darab készül belőle. Az évforduló és az alacsony darabszám kellően exkluzivitással ruházza fel az órát ahhoz, hogy akár befektetésként is megérje beszerezni – feltéve ha van felesleges 50000 svájci frankunk.

www.iwc.com